Stabilgrus guide: Dette skal du vide, inden du køber grus til indkørsel eller terrasse

Skal du lægge en ny terrasse eller have en ny indkørsel? Så har du brug for et solidt underlag, der ikke sætter sig eller synker – her er stabilgrus et populært valg.

Hvis du ikke bruger gruset korrekt, vil dine fliser ikke komme til at ligge hverken stabilt eller pænt. Derfor har vi lavet denne guide, så du kan blive klogere på stabilgrus, inden du begynder på dit næste projekt.

Læs med i vores guide – så undgår du dyre og tidskrævende fejl.

Hvad er stabilgrus?

Stabilgrus er en bestemt type af grus, som består af sand og sten med en kornstørrelse på alt fra 0 til 32 millimeter. Materialets bæreevne afhænger af, hvor meget af grusblandingen, der består af sten. Hvis blandingen består af en stor andel sten, vil bæreevnen være bedre.

Du kan bruge stabilgrus, når du skal lægge fliser til terrasse eller indkørsel. Hvis du lægger fliserne direkte på jorden uden at erstatte det øverste lag muld med grus, vil du opleve, at fliserne ”sætter sig” med tiden og derved ikke ligger helt plant og solidt.

Hvis du erstatter det øverste lag muld med grus, er du sikker på, at dine nye fliser ligger solidt og plant i mange år. Når du erstatter muld med grus, kan fliserne modstå store belastninger uden at synke – hvilket eksempelvis er vigtigt i en indkørsel.

Hvad koster stabilgrus?

Prisen på stabilgrus varierer en hel del, og derfor kan det være en god ide at tjekke stabilgrus tilbud, inden du køber.

 1.000 kilo grus kan koste alt fra cirka 750 kroner til næsten 2.000 kroner. Find gode tilbud på stabilgrus, inden du køber. Så er du sikret den bedste pris.

Hvor meget stabilgrus skal du bruge?

Mængden af grus afhænger af flere ting, men det generelle råd er 10 – 30 centimeter.

Undergrunden

Først og fremmest handler det om, hvor stabil undergrunden er. Hvis undergrunden er meget ustabil, kan det være nødvendigt at lægge bundsikringsgrus under stabilgruset, hvis du anlægger en indkørsel.

Belastning

Herudover er det også en vigtig faktor, hvor meget belastning fliserne vil blive udsat for. Det anbefales generelt, at du lægger et lag på 10 – 15 centimeter grus på en terrasse, mens du til en indkørsel skal bruge mellem 20 og 30 centimeter grus, da belastningen på fliserne vil være større.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Her besvarer vi nogle af de oftest stillede spørgsmål.

Hvor meget stabilgrus skal jeg bruge under fliser?

Det anbefales, at du bruger mellem 10 og 15 cm til terrassen og mellem 20 og 30 cm til indkørslen.

Skal jeg bruge stabilgrus til indkørsel?

Hvis du vil lægge fliser i en indkørsel, er det nødvendigt, at underlaget er plant og solidt. Det sikrer en holdbar indkørsel, hvor fliserne ikke synker. Til formålet kan du bruge stabilgrus.

Hvad koster stabilgrus?

Den gennemsnitlige pris på et ton grus ligger på omtrent 750 – 1.100 kroner. Der findes dog også grus, der er væsentligt dyrere. Find altid tilbud, inden du køber.