Lægning af fliser - her er alt, hvad du skal vide

Fliserne er nok ikke det første, der springer i syne, når du først kigger på en bolig. Alligevel er fliserne en af de vigtigste ting, du kan få lagt, og de betyder rigtig meget for helhedsudtrykket af din bolig. 

Derfor kan det være en god idé at investere lidt tid og penge i at få lagt nogle gode fliser på en ordentlig måde. 

Uanset om det er lægning af fliser i indkørsel, lægning af fliser på terrasse eller noget helt tredje, kan du nemt finde løsninger, der både er billige, pæne og holdbare. Læs med her og dan dig et overblik over alt, hvad du skal vide om lægning af fliser. 

Hvad skal du vide om lægning af fliser? 

Lægning af fliser kan godt være en kompliceret og stor opgave at råde over alene. Derfor kan det nogle gange være en god idé for dig at søge professionel hjælp. 

Det betyder ikke, at det nødvendigvis skal gøres for dig, men at du derimod måske kan få nogle gode råd og tips fra en professionel. 

Hvis du alligevel har lyst til at tage kontakt til et professionelt firma, kan du nemt indhente 3 gratis tilbud til dit projekt her.

Der er stor forskel på, hvilken slags belægning du vælger, og to belægningsopgaver kommer derfor sjældent til at være helt ens. 

Du bliver derfor også nødt til at tage højde for, hvordan miljøet omkring dine fliser er, da det kan variere fra belægning til belægning. 

Det kan ofte godt betale sig for dig at få et professionelt firma til at varetage din lægning af fliser, hvis du gerne vil være sikker på at få et resultat af allerhøjeste kvalitet.

Fliselægning kan være en rimelig krævende proces, og du kan derfor spare dig selv for en masse tid og kræfter, hvis du tager kontakt til et professionelt firma. Det betyder dog ikke, at du ikke også kan gøre det selv. 

Hvis du ikke selv vil klare arbejdet med at ligge fliser, kan du besøge sider som brolaegger.nu

Hvad skal der tages højde for? 

Der skal tages højde for en del ting, når der er tale om lægning af fliser. 

En ting, som du gerne vil undgå i højst mulig grad, er sætning af dine fliser. Det betyder, at dine fliser flytter sig efter egen vilje, efter du har placeret dem. Det kan for eksempel ske, hvis en tung bil kører op på fliserne.

 Sætning af dine fliser kan være rod til mange problemer – blandt andet vandskade og huller i belægningen. Alt det kan undgås, hvis det rette forarbejde er gjort før lægningen.

Underlaget under fliserne er alfa omega, når det kommer til forebyggelse af sætninger. De fleste belægninger kan holde sig i omkring 15-20 år, hvis de er lagt rigtigt og med det rette forarbejde. 

Derfor bør du tage højde for underlaget i stor grad, hvis du ikke vil risikere at forkorte levetiden for dine fliser og skal til at starte helt forfra med at lægge dem igen. 

Hvordan forberedes underlaget? 

Alt efter, hvor du gerne vil have din nye belægning, kræver underlaget en speciel behandling. 

Hvis du gerne vil lægge fliserne som en indkørsel, skal du blandt andet sørge for en del bundsikringsgrus – mange siger mindst 15 centimeter. Ovenpå bundsikringsgruset skal du også huske stabilgrus og afretningsgrus

I alt giver det en sum på allermindst 30 centimeter underlag, der skal udgraves før belægningen af fliser. Husk på, at underlaget kan variere fra belægning til belægning, men dette giver en indikation af, hvilke overvejelser du skal have i mente, før du giver dig i kast med lægningen af fliser. 

Undervejs i udgravningen af underlaget bør du med fordel tage pauser og vurdere, om underlaget er lige med et vaterpas. Det kan være en god idé at tjekke det undervejs, mens du fylder de forskellige materialer i, så du ikke kommer til at stå med et skævt resultat til sidst. 

Tre hurtige råd: 

– Mål godt og præcist op, før du begynder udgravning til fliserne. Det kommer til at betale sig meget i sidste ende, da du ikke rigtig har mulighed for at fortryde undervejs uden at starte helt forfra med projektet.

– Læg en god plan, før du går i gang med at lægge fliserne – hvordan skal de se ud, og hvilket mønster skal de ligge i? Dette er spørgsmål, som du bør have på plads, uanset om det er dig selv eller et professionelt firma, der skal lægge fliserne. 

– Brug gerne ekstra tid på at sikre underlaget. På den måde kan du forlænge levetiden på dine fliser og nedsætte risikoen for en sætning af underlaget, hvilket er målet med at have et godt og stabilt underlag. 

FAQ:

Hvor skal du få lagt fliserne?

Du kan lægge fliserne mange steder. I haven er de et populært valg til havegange og terrasser. De kan tilføje en komplimenterende detalje til dit hus og sætte prikken over i’et i din baghave.